Cursusinformatie

Cursusinformatie

Vleermuizen vormen de soortenrijkste groep zoogdieren van de wereld, met maar liefst 1100 soorten.
In Nederland komen zo’n twintig soorten voor, alle insectivoor. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen (in bomen of gebouwen) zijn zwaar beschermd, evenals hun belangrijkste vliegroutes en primaire jachtgebieden.
Het zijn fascinerende dieren, met hun aanpassingen aan de nacht, hun gespecialiseerde levenswijze en hun vermogen zonder voedsel te overwinteren.
 
In de cursus “Nederlandse vleermuizen” worden algemene kenmerken van vleermuizen behandeld, alsook karakteristieke soortgebonden informatie aangereikt. Tijdens drie avondexcursies in en nabij Utrecht wordt theorie aan praktijk gekoppeld. In verschillende habitats van verschillende vleermuissoorten wordt geoefend de batdetector te gebruiken, geluiden en soorten te herkennen en het gebruik van de specifieke habitats van de verschillende soorten te begrijpen. In de winter bezoeken we overwinterende vleermuizen in speciaal ingerichte winterverblijfplaatsen.
 
Er gaat een (nieuwe) wereld voor je open!
 
Inschrijvingen voor de cursus in 2019 zullen op 3 april om 08:30 uur plaatsvinden om de UBV kamer. Belangrijk is dat je van te voren het rooster kijkt om te controleren of je beschikbaar bent op de les data. Er is plek voor 20 studenten in de cursus. Vol = vol!

 

Vleermuizen

Coordinator:

Ilco van Woersem

Docenten: Ilco van Woersem
ECTS:2,5
Periode:Mei t/m December
Timeslot:E
Benodigdheden: 
Aanrader:Veldgids Vleermuizen van Europa