Cursusinformatie

Cursusinformatie

De inschrijfdatum voor 2024 is 5 maart om 8:30 op de UBV-kamer.

De cursus bestaat uit een zestal colleges (dinsdagavonden 17u15-19u30) met een veldexcursie ter afsluiting. De colleges bespreken ieder een thema, zijnde (1)‘Eenden, ganzen, zwanen en andere watervogels’ (2)‘Zangvogels’ (3) ‘Overige vogels’ (4) ‘Roofvogels en uilen’ en (5&6) ‘Vogelonderzoek in het werkveld’. In de colleges is soortkennis erg belangrijk maar ook eigenschappen van de soortgroepen en kenmerkende thema’s (zoals fysiologie, vogelzang, nestbouw en migratie) komen aan bod. De colleges worden gegeven door enthousiaste vogelaars met veel kennis van zaken!

Na ieder college volgt op de woensdagochtend een wandeling door Amelisweerd (tenzij anders vermeld) van 7u00-8u45 met ervaren vogelaars om de geluiden van de voor Nederland algemene soorten te leren kennen en mogelijk de besproken soorten van de vorige avond te zien/herkennen. Voor ditzelfde doel is er ook een excursie naar de Zouweboezem gepland, een wetlandgebied waar veel bijzondere soorten voorkomen!

Het is essentieel dat de studenten aan alle cursusonderdelen meedoen. Als je twijfelt of dat gaat lukken, wordt het afgeraden om je in te schrijven. Er is elk jaar een wachtlijst en als we eenmaal begonnen zijn, kan een student niet meer instromen. Vol=vol en inschrijven=meedoen. Er zijn 25 plaatsen beschikbaar.

Voor deze cursus heb je de ‘Zakgids Vogels van Nederland en België’ van KNNV uitgeverij nodig. Deze is te koop op de UBV kamer.

Vogelcursus

CoordinatorLuc de Bruijn
E-maill_de_bruijn@hotmail.com
DocentenLuc de Bruijn
 Erik Kleyheeg
  Richard Houtman
  Yannick Wiegers
ECTS2,5
PeriodeApril t/m Mei
TimeslotE
Benodigdheden

“Zakgids Vogels van Nederland en België” KNNV uitgeverij 

AanraderVerrekijker